Zbirni utovari/transporti

Zbirni, parcijalni, djelimicni ili dencani utovari/transporti (engleski: LTL) su najcesci oblik utovara/transporta kojima se nasa kompanija bavi. Zbirni utovar/transporti podrazumijeva teret koji svojim gabaritima (duzina, visina, sirina, tezina) ne zauzima cijeli tovarni prostor u poluprikolici.

Zbirni transport je obicno kompleksniji od punih utovara jer podrazumijeva detaljnije i preciznije planiranije rasporeda tereta u poluprikolici kao i termine utovara / istovara. Kod ugovaranja zbirnih transporta vrlo je bitno imati sve relevantne podatke o robi / teretu jer svako odstupanje od usaglasenih kolicina dovodi do promjene cijene kao i komplikacije u daljem toku transporta sto moze uzrokovati kasnjenje u preuzimanju kao i isporuci robe. U slućajevima kada kolicina robe na utovaru ne odgovara najavljenoj kolicini, prevoznik ima zakonsko pravo da po prezentiranju na utovar odbije isti.

Podaci koji su neophodni za realizaciju zbrinog transporta ukljucuju tezinu robe, dimenzije robe : moze biti iskazano kroz broj paleta (pri cemu se mora voditi racuna o dimenzijama paleta ; uobicajne dimenzije paleta su 120 cm * 80 cm (sto u svakodnevnoj komunikaciji se naziva EUR paleta ) te 120 cm * 100 cm (sto se u svakodnevnoj komunikaciji naziva industrijska paleta) u ldm (jedinica za metre zauzetosti u prikolici) te u m3 ,vrsta robe, porijeklo robe (iz razloga sto se robe Azijskog porijekla moraju cariniti na određenim carinskim ispostavama) podaci o izvoznom carinjenju robe kao i podaci o uvoznom carinjenju robe.

Posebnu paznju je potrebno posvetiti uvoznom carinjenju robe obzirom da zakonom o carinama BiH je definisano da kod zbirnih posiljki sva roba na jednom vozilu mora da se carini na istoj carinskoj ispostavi te svaka eventualna komplikacija u vezi s carinjenjem stvara velike bespotrebne dodatne troskove.

MEGA TRANS d.o.o svojim klijentima nudi kompletnu logisticku uslugu sto ukljucuje kompletnu korespodenciju sa posiljaocem robe i usagalasavanje vrste i kolicine robe, detalja u vezi s preuzimanjem robe ( radno vrijeme, nacin utovara, reference, itd), organizovanje izvoznog i uvoznog carinjenja, te sve ostale neophodne detalje u svrhu kvalitetne, brze i ekonomicne realizacije transporta.